Et trobes aquí: Inici >> Acció Sindical >> Actualtzació salaris Arqueologia anys 2010 i 2011

Actualtzació salaris Arqueologia anys 2010 i 2011

El primer Conveni d’Arqueologia de Catalunya regulava les condicions laborals del sector entre els anys 2007 i 2009 i, així, s’establien els salaris a percebre pels treballadors/-res. A partir del 2010, i mentre no s’aprovi un altre conveni, aquest es prorrogava anualment de forma automàtica (art. 3).En relació als salaris, l’article 26.4 del Conveni estableix que, mentre sigui prorrogat, els salaris s’incrementaran segons la previsió de l’IPC estatal però, si al final de l’any, l’IPC català supera a aquest, les empreses hauran d’abonar la diferència amb caràcter retroactiu als i les treballadores. Aquest article ens garantia que, al menys, els treballadors de l’arqueologia no perdríem poder adquisitiu si no es tornava a negociar cap nou conveni.

Al novembre del 2010, dos delegats de CCOO de l’empresa CODEX, van signar, innecessàriament, amb els representants de la patronal del sector, un acord que afecta a tots i totes les treballadores del sector de l’Arqueologia de Catalunya (DOGC Núm. 5865 – 26.4.2011). Aquest només recull la pròrroga del conveni durant l’any 2010 i una actualització salarial del 0’8%, a totes llums molt per sota de l’IPC català en aquell moment (2%).

Aquesta actualització era totalment innecessària, ja que la pròrroga era automàtica, i per tant deixa sense efecte l’article de la pujada del 2% de l’IPC català, sense cap contraprestació positiva pels treballadors/-res.

El que es va signar és, sense cap dubte, un empitjorament en les condicions laborals dels i les treballadores.

Des de la CNT, volem denunciar públicament aquests fets duts a terme sense haver consultat ni informat en cap moment a tot el conjunt de treballadors/res del sector:

  • 2 delegats de l’empresa CODEX signen un acord innecessari i lesiu en nom i a esquenes de tot el conjunt de treballadors del sector de l’arqueologia de Catalunya, que perjudica els seus sous ja de per sí precaris.
  • No entenem perquè no s’ha aprofitat l’ocasió per a plantejar altres temes pendents, que suposen millores per al conveni (ràtios, plus en hores ordinàries, etc).
  • Els serveis jurídics de la CNT estan estudiant aquest acord, contrari als interessos dels treballadors, i si hi ha possibilitat d’impugnar-lo.
  • Ja ens hem assabentat (òbviament, no per CCOO) que s’ha signat un altre acord similar per a l’any 2011, també sense consultar als/les treballadores, en aquesta ocasió amb una pujada d’un 3%.
  • Creiem que algun responsable de CCOO hauria de donar explicacions públicament del que s’ha fet i per què als propis afectats.

Tags:

Copyleft (cc) 2011 | CNT Barcelona.