Cicle de Cinema de la CNT: “La Indústria de l’Espectacle Col•lectivitzada. 1936-1937”

26 Octubre, 20:30 h., Cinema Maldá: Celuloide Colectivo

28, 29, 30 Octubre, Filmoteca de Catalunya: Cicle Pel•lícules CNT (1936-1937)

Cinema Maldà (C/ del Pi 5, Barcelona)

Dimarts 26 de octubre:

20:30 hrs.

Celuloide colectivo (2009. España. VE. 85')

La industria del espectáculo inicia un proceso de socialización con la llegada de la Revolución de 1936 poniendo bajo control directo de los trabajadores cines, teatros y music hall. Por primera vez en el mundo, una cinematografía se ponía a producir materiales informativos, siendo la guerra civil el primer conflicto armado que es cubierto por películas sonoras. Durante dicho período se producirán más de un centenar de películas y reportajes que consiguieron mantener la industria cinematográfica aún a pesar de las circunstancias. Mediante la reproducción de aquellos materiales y la intervención de historiadores de cine, directores y algún participante en la experiencia, este documental reconstruye las vivencias de la industria colectivizada del cine.

Director: Óscar Martín
Guión: Óscar Martín y David Martín
Producido por : Nadie es perfecto y Just Films.
Intervienen: Juan Mariné, Vicenta Estívalis, Basilio Martín Patino, Luis Rubio Chamorro, Ken Loach, José María Claver Esteban, Román Gubert, Juan Antonio Ríos Carratalá, Alfonso Del Amo, Just Casas, Julio Pérez Perucha, Albert Girona, José María Caparrós Lera, Josep Lluis Sirera, Emeterio Diez Puertas, Concha García-Bragado Acín, Colette Durruti, Ramón García-Bragado Acín, Heleno Saña, Mercè Ibarz, Alejandro Montiel, Manuel Vicent.

Filmoteca de Catalunya (Av. Sarrià 33. Barcelona)

Dijous 28 octubre, 19:30 hrs.

Centenari de la CNT
Taula Rodona: «Pel•lícules de la CNT 1936-1937. La indústria de l'espectacle col•lectivitzada». Hi participaran els següents ponents: Pau Martínez, Óscar Martín i Joan Mariné.

Reportaje del movimiento revolucionario en Barcelona
Mateo Santos, 1936. Catalunya. VE. 19'.Reportatge dels esdeveniments transcorreguts a Barcelona del 19 al 23 e juliol de 1936. Produït per l'Oficina de Información y Propaganda de la CNT-FAI, és el primer reportatge de guerra realitzat durant la Guerra Civil.

Barcelona trabaja para el frente
Mateo Santos, 1936. Espanya. VE. 19' n film sobre la distribució alimentària al front, però que es va de haver de retirar per l'escassetat i l'amenaça del racionament.

Divendres 29 de octubre

22:00

Bajo el signo libertario
Les, 1936. Int.: Grup Art Lliure. Catalunya. VE. 16'. Barreja de documental i ficció produït per SUEP (Sindicat únic d'Espectacles Públics), que reconstrueix l'exitosa defensa de Barcelona contra la sublevació nacionalista i l'avanç de les columnes anarquistes cap al front d'Aragó.

El entierro de Durruti
Direcció: Josep Gaspar. Operador de càmera: Joan Mariné. 1936. Catalunya. VE. 5'.
Reportatge sobre el pas del seguici fúnebre amb el fèretre de Durruti pels carrers principals de Barcelona.

Veinte de Noviembre. Aniversario
Ángel Lescarboura, 1937. Catalunya. VE. 10'.
Un fil produït per la productora SIE Films (Sindicat de la Indústria de l'Espectacle) que rescata els homenatges realitzats a Durruti a un any de la seva mort.

¡Nosotros somos así!
Valentín R. González, 1937. Int.: Fred Galiana, Miguel Ángel Navarro. Catalunya. VE. 31.
Aquesta producció de la SIE es migmetratge musical, que es centra en la vida d'uns nens que es reuneixen a casa d'un d'ells per realitzar números artístics (teatrals, musicals, poètics) i que són constantment menyspreats per un nen ric de família noble i conservadora, el pare del qual és, a més a més, espia dels nacionalistes.

Dissabte 30 octubre

22:OO

Barrios bajos
Catalunya. VE. 94'. Pedro Puche, 1937. Int.: José Telmo, Rosita de Cabo, José Baviera, Rafel Navarro, Pilar Torres.

«El film parteix d'una obra original del dramaturg Elias, prèviament estrenada per la companya Vila-Daví al teatre Español de Barcelona. Es rodà en dos mesos, en interiors reconstruïts en estudi i uns quants exteriors de la ciutat, per on desfilen edificis emblemàtics del passeig de Gràcia, la rambla de Catalunya, el moll de la Fusta, la casa de l'Ardiaca i el port. En mans del director resultà un fulletó moralitzador que recorda els melodrames francesos però amb menys talent i mitjans» (Joaquim Romaguera).

Organitza:
CNT (http://www.cnt.es/centenario)


Collaboren:
Filmoteca de Catalunya (http://cultura.gencat.cat/filmo)
Cinema Maldà (http://cinemamalda.net/)